volg ons via

Twitter

Meer blog

Politiek met een ziel?!

Politici – maar ook intellectuelen, journalisten, academici – hebben de laatste drie decennia de simplistische ideologie van de vrije markt als grote goedmaker omarmd, en nu we over meer dan welvaart moeten praten missen we de juiste woorden. Ik ben ervan overtuigd dat we een oud vocabulaire moeten terugvinden, en moeten spreken over dingen als de menselijke ziel. Niemand praat nog over spiritualiteit in het openbaar – dat doe je maar thuis, als niemand meeluistert – maar dat is een grote fout. Deze crisis die we nu meemaken toont ons dat de mens zich door veel meer laat leiden dan hyperrationele argumenten over economische groei. De mens streeft naar waardigheid, de menselijke ziel voedt zich niet met financiële plaatjes. De enige publieke figuren die daar nu over durven te praten zijn de paus en de dalai lama. Pas als politici durven te spreken over vragen als “wat maakt ons een mens?” zullen ze in staat zijn onze woede te temperen.

Treffende woorden van Pankaj Mishra in de Groene Amsterdammer van 2 maart. Juist om aan de verbinding tussen politiek en spiritualiteit tot stand te brengen hebben we in 2012 en 2014 Opdevulkaan georganiseerd. Ook ik schroomde daarbij om een woord als spiritualiteit daarbij in de mond te nemen, bang om te worden afgeserveerd als een niet relevante, a-politieke, irrationele zwever. Tevergeefs, mensen zien toch wat ze willen zien. Ook Mishra ontkomt niet helemaal aan dit oordeel. Volgens hem praat niemand nog over spiritualiteit in het openbaar en de enige publieke figuren die dat wel doen zijn de paus en de dalai lama. Dat klopt niet, er zijn wel mensen die erover spreken in het openbaar, het wordt alleen niet (h)erkend als een politiek spreken. Niet in de laatste plaats omdat de betreffende sprekers zichzelf vaak als a-politiek en vaker zelfs als anti-politiek afficheren. Gemiste kans.

Verbroken verbindingen herstellen. Dat is waar het over zou moeten gaan. Ook de verbinding tussen politiek en spiritualiteit. Het is dus tijd om mijn schroom opzij te zetten. Tijd voor bezielde politiek is tijd om het over de ziel te hebben omdat de mens naar waardigheid streeft en ‘de menselijke ziel zich niet voedt met financiële plaatjes’.
Een mooie start is het ‘doorrekenen’ van de partijprogramma’s op de mate van bezieling. Wie doet mee?

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text