volg ons via

Twitter

Meer blog

Robotisering

Banen zouden massaal verdwijnen door de robotisering, de voorspellingen lopen op tot wel zo’n 80%. Dat mag een doemscenario zijn, feit is hoe dan ook dat we goed moeten gaan kijken wat de toegevoegde waarde van menselijke inzet is. Het omgekeerde lijkt echter het geval. Er wordt lustig geïnvesteerd in steeds slimmere machines en intussen gaan we vrolijk door mensen hersenloos hun werk te laten uitvoeren. Ze zijn steeds hoger opgeleid, maar het lijkt wel of we ze steeds minder in staat achten (het) verschil te maken. Die gedachte kwam bij me op bij het beluisteren van het  interview met schrijver en vluchteling Rodaan Al Galidi. Het systeem weet niet dat in het gebied waar Al Galidi vandaan komt geboortedata niet nauwkeurig bijgehouden worden en eigenlijk geen betekenis hebben. De mens die achter de knoppen zit en uiteindelijk de beslissing neemt, of zou moeten nemen, kan dat wel weten. Ernaar handelen kan én heel veel nodeloze ellende voorkomen én ook nog geld besparen. Meer rechtvaardigheid, kwaliteit en efficiency, wat wil je nog meer?

Waarom geld en moeite steken in het steeds intelligenter maken van machines, terwijl je mensen die dat al zouden moeten kunnen tot robots reduceert? Dat kan toch anders? De machine voor de routine, de mens voor het maatwerk. Mensen zijn steeds hoger opgeleid, we hoeven alleen maar te zorgen dat ze ook wijzer opgeleid zijn en we zijn er. De wereld heeft mensen nodig die het verschil kunnen maken.

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text