volg ons via

Twitter

Meer blog

Echte vluchtelingen

Ik scroll door Facebook en kom bij een filmopname van de straten van Homs, Syrië, uit. Een stad aan flarden geschoten, totaal verlaten, op een eenzame brommer of twee uitgezonderd. Vervolgens zie ik het beeld voor me van het NOS-journaal van een Christelijk Iraanse meisje dat dacht ze in Nederland een beter leven zou hebben, maar teruggaat omdat het leven hier niet was wat ze ervan verwachtte. Ze werd gek van het doelloze, nutteloze wachten in de opvang en denkt dat ze beter in Iran haar leven weer kan oppakken. Dat denk ik ook. Ik denk ook dat we haar best onder de categorie gelukszoekers mogen scharen; ik snap dat premier Rutte en de zijnen aan haar en anderen gelijk haar oproepen om de oversteek niet te wagen. Dat snap ik heel goed. Ik wil dan trouwens ook snappen om hoeveel ‘gelukszoekers’ het nu daadwerkelijk gaat. Om dat te kunnen moeten de nuchtere feiten, die ook uit een realistische inschatting kunnen bestaan, boven tafel. Zonder overdrijving, maar ook zonder onderschatting. Wat ik niet snap is dat hij de oproep aan alle vluchtelingen doet, ongeacht de reden waarom ze hier komen, ongeacht de situatie waar ze vandaan komen. Net zomin overigens als ik snap hoe minister Asscher het in zijn hoofd haalt om vluchtelingen te gebruiken om ‘onze’ ‘vrije’ Westerse samenleving met dito waarden op te hemelen door te stellen dat ‘vluchtelingen hier komen omdat wij zo’n open, vrije en tolerante samenleving hebben’. Dit was overigens tijdens een bijeenkomst op de Haagse Hogeschool, bij de presentatie van het SCP-rapport een Werelden van Verschil. Kunnen we NU ophouden met een ideologische strijd te voeren voor eigen politiek gewin? Over de hoofden van de mensen over wie het gaat heen? En daarmee ook nog het frame van gelukszoekers versterkend? Maar dit terzijde.
Terug naar Rutte en zijn oproep om de oversteek niet te wagen, naar Dijkhoff die eerder al ontmoedigingstactieken inzette via de brief die in vele talen via de social media de wereld over reisde en Zijlstra die zichzelf belachelijk maakte met het frame van vluchtelingen die voor borstvergrotende operaties hier zouden komen. Wat me vooral schokt is het klaarblijkelijke totale onvermogen verschil te maken. Verschil tussen motieven waarom mensen hier komen, verschil tussen oorlogsslachtoffers, politieke vluchtelingen en de rest. Het totale onvermogen om met inlevend vermogen maar vooral ook met gezond verstand een rechtvaardige afweging te maken. Wie mag hier blijven en wie niet. Moeilijke keuze, rechtvaardigheid heeft zijn wrede kanten, maar ook een onvermijdelijke keuze. En eentje waarvoor je moet gaan staan. Het totale onvermogen daartoe is verbijsterend.

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text