volg ons via

Twitter

Meer blog

Wiens toneelstuk?

Participatieve kunst in de wijk, wat is dat, waarom zou je dat doen en wie participeert nu eigenlijk waarin, was de vraag bij een door Platform 57 georganiseerde avond in het licht van fotoproject Escamp Inside Out. Zijn het de buurtbewoners die participeren in een kunstproject of de kunstenaars die participeren in de wijk? Wie is de gast en wie de gastvrouw of -heer? Wie speelt een rol in wiens toneelstuk? Het is maar hoe je het bekijkt. Het gaat hier om eigenaarschap, op aanspraak maken op, op thuis zijn en te gast zijn.

Screenshot Escamp Inside Out  ©2014 Platform57

 

De in Escamp werkende kunstenaars participeren in de wijk, ervan uitgaande dat bewoners meer aanspraak kunnen maken op het deel zijn van de wijk, dan gebruikers van een pand. De vraag is echter in hoeverre de kunstenaars werkelijk deelnamen aan het leven in de wijk. Door de lens van de camera kregen ze een klein inkijkje in het leven van de buurtbewoners. Wezensvreemd voor de kunstenaars. Stadsdeel Escamp telt 117.000 inwoners en Zuid 57 is het enige cultuurcentrum. Na-oorlogse wijken met lage flats en portiekwoningen tussen het groen. Winkels en voorzieningen zijn geclusterd in grote winkelcentra. Hoe is het om daar te wonen? Veel bewoners geven aan: fijn, lekker rustig en veel groen. De meeste kunstenaars kunnen zich daar niets bij voorstellen. Inside Out. Of Outside In?

Bewoners op hun beurt nemen deel aan een kunstproject in de openbare ruimte. Welke betekenis zou het voor hen hebben om deel te nemen aan een wereldwijde smaakmakende exercitie? Wat doet deelname met iemand? Draagt het bij aan een gevoel van trots? Van gezien mogen worden? De gefotografeerde kinderen speelden op school met de thema’s identiteit, je bewust laten zien en ook bewust niet laten zien in dit multimediatijdperk. Wat geef je prijs?

Wie speelt een rol in wiens toneelstuk? Dat is de vraag.

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text