volg ons via

Twitter

Meer blog

Swingende draken

Als jazz-muzikanten improviseren bestaan er geen dissonante tonen, fouten maken kan niet zolang je inspeelt op de ander, zolang je meebeweegt. Micromanagement is uit den boze, de baas spelen leidt tot lelijke chaos want eentonig in plaats van verrassend en mooi samenspel. Orde en schoonheid ontstaan door het met elkaar mee bewegen. Dat kan als de muzikanten hun instrument heel erg goed beheersen en op elkaar kunnen en durven te vertrouwen, zo laat dit TED-filmpje goed zien. Wonderbaarlijk mooi.

Theatergezelschap DOGtroep trok de aandacht van adviesbureau Berenschot, wat was het geheim van hun succes? Dat bleek te liggen in een unieke samenstelling van talenten die elkaar spelenderwijs schijnbaar vanzelfsprekend aanvulden. Dat werkte totdat het noodlot toeslag en twee van hen overleden. De groep heeft nog een aantal jaren voortbestaan, maar de magie was verdwenen.

We spraken erover tijdens het festival Roots in the woods. Wij, allemaal met minimaal 1 been in de wereld van de overheid. Wat betekenen deze inzichten voor innovaties in het publieke domein? De improvisatiemaatschappij, swingen met lokale kracht, over anders organiseren, wat betekent het werkelijk? Als we werkelijke sprankeling willen, voortreffelijke organisaties die het verschil maken, dan moeten we misschien minder bang zijn voor de eindigheid opperde ik. Voor golven van voorspoedige bloei en afsterven. Waar leven is, is onherroepelijk ook de dood immers. ‘We zijn dus bang voor onze sterfelijkheid, dat zit een laag dieper’, vulde een ander aan. Verhip, zo had ik het nog niet gezien.

Als we dit nu eens zien als de eeuwige circle of life? Dan is er altijd een nieuw begin, nieuw leven. Dromen om waar te maken. Met Dreams to go bijvoorbeeld. Een verbintenis met jezelf aangaan en met jezelf te trouwen, dromen in te blikken, dromen voor je stad uitwerken in het stadslab en lijfspreuken laten tatoeëren.

In de energie van het moment kwamen we ook op het idee om de Nederlandse versie van Burning Man te organiseren. Waarom niet eigenlijk? In the heat of the moment een goed plan, eenmaal thuisgekomen toch niet. Waarom dan niet? Omdat het tegen alles indruist waar we het hierboven over hebben. Een dergelijk evenement bedenk je niet, het ontstaat én het krijgt de vorm die bij de mensen, de tijd, de plek, de magische mix van dat alles past. Opdevulkaan wordt onze Burning Man, is al een beetje Burning Man, ooit begonnen met een strandfeestje en langzaam gegroeid. Wij maken er een burning dragon van, net zoals Pepijn van Zoest deed (ooit bij DOGtroep) tijdens het Collabcamp dat medevulkanist Amanda Jansen in Knowmads business school organiseerde

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text