volg ons via

Twitter

Meer blog

Doing the right thing

Ik heb een vaste baan. Fulltime. Mooi werk met veel vrijheid. Wat wil een mens nog meer? Werkgewijs dan bedoel ik. Nou, ik wil me blijkbaar meer buiten de hogeschool maatschappelijk inzetten, de kunstenaar in mezelf meer ruimte geven, niet buiten de lijntjes kleuren maar mijn eigen tekeningen maken en waarlijk dansend denken. Zittend in het zonnetje, vlak voor de zomervakantie, nam ik daarom een besluit: ik blijf voor 3 dagen per week werken als docent-onderzoeker en ga daarnaast voor mezelf beginnen. Nog meer mijn dromen leven, doen wat ik moet doen. Sindsdien heb ik nog meer dan voorheen bijzondere gesprekken en mooie ontmoetingen. Ontmoetingen met mensen die ook bezig zijn met werkelijk van betekenis te zijn, met dat wat waardevol is, die de eeuwige zoektocht naar het waarmaken van hun legende zijn aangegaan of op het punt staan dat te doen.

Een van die mensen is Jan Hof. Na een loopbaan bij onder andere het UWV en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloot hij voor zichzelf te beginnen. Hij deelde zijn verhaal voor een groepje studenten van de minor Beleid & Politiek , een verhaal van hart tot hart, heel bijzonder om mee  te maken in een leslokaal. Hij vertelde over zijn ervaringen bij het UWV waar hij opdracht gaf aan zijn team om mensen zo goed mogelijk aan het werk te helpen, dat leidde er echter toe dat de targets niet gehaald werden en hij mensen – die gedaan hadden wat hij ze vroeg – moest ontslaan. Dat kon toch niet de bedoeling zijn van zijn werk? De overtuiging groeide dat het om aandacht voor de mens gaat. om werkelijk kijken, om echte waardering. Hij heeft een fascinatie voor leren, voor talentontwikkeling en besloot met een compagnon CRKl, leercirkels voor innovatief leiderschap, op te richten. Zijn vrouw is met een opleiding begonnen en ze hebben 2 kleine kinderen. Dat is nog eens de stoute schoenen aantrekken.

Ik zie zoveel mensen om me heen die op zoek zijn naar zinvol werk, werk dat er toe doet en waar je kunt doen wat de bedoeling is. Praktische wijsheid noemen Schwartz & Sharpe dat, in navolging van Aristoteles. ‘Having the moral will to do the right thing, the moral skills to do it right in the right environment’. Een mooi richtsnoer.

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text