volg ons via

Twitter

Meer blog

De nieuwe makers

Vreselijk knap vind ik dat. Een meneer die een volautomatisch voersysteem voor zijn kat in elkaar heeft gewillieworteld. En belangrijker: samen met een compagnon een stadskas heeft bedacht die 9 maanden zonder energie kan, als ik het goed begrepen heb tenminste, er kwam namelijk in sneltreinvaart nogal wat voorbij tijdens de Haagse Tegenlicht meet-up over De nieuwe Makers in De Binckse Besturing. Zo was er ook een voorbeeld van een psychologe die eigenlijk sieraden wilde maken en dankzij de mogelijkheden van 3d-printing haar droom werkelijkheid zag worden.

Wordt iedereen weer maker? Net als vroeger toen je zelf je huis timmerde, je kleding maakte en je voedsel produceerde? Dat was toch vooral de vraag waar de presentatrice van Den Haag in Transitie antwoord op wilde. Van al die technologische nieuwigheden moest ze verder niet heel veel weten. Nu moet ik er inderdaad ook niet aan denken dat ik artificieel een lapje vlees in elkaar kan knutselen, maar ik moet er ook niet aan denken om alles zelf te maken, ik kan het niet en ik wil het niet. Eerlijk gezegd krijg ik een beetje de kriebels bij het uitgangspunt dat lokaal bij voorbaat goed is. Lokaal en ambachtelijk, net als vroeger. Vroeger toen alles beter, mooier en echter was?! ‘Persoonlijk vind ik het een vooruitgang dat ik niet alles zelf hoef te maken, dat geeft vrijheid om tijd aan andere dingen te besteden’, aldus een van de panelleden. Eens. Vroeger toen vriendinnetje en ik voor onze barbies  zelf een outfit maakten, was ik heel creatief met sluitspelden, alles om maar niet met naald en draad in de weer te hoeven. Met breien ben ik nooit verder gekomen dan een schots en scheef minuscuul shawltje voor mijn pop. Om maar te zwijgen over timmeren en zagen. Daar verandert een 3d printer helemaal niets aan.

Ik ben wel goed in grote dingen te bedenken en ze in grove lijnen neer te zetten. Die ideeën deel ik graag en als een ander ermee verder aan de slag gaat en ze daadwerkelijk realiseert? Geweldig. Een grote Franse bouwmarktketen schijnt alle gereedschappen van het eigen merk zo te fabriceren dat elk onderdeeltje vervangen kan worden door een zelf te printen exemplaar. Top. Leveren ze ook iemand erbij die dat dan voor mij doet? Dat zou pas echt service zijn. Die service, daarmee kunnen bedrijven het verschil maken, aldus de meneer van de plaatselijke drukkerij. Dat is interessant: niet bang zijn om kennis te delen, daarmee kom je namelijk niet vooruit, wil je goede zaken doen dan is open source het devies. Ieder levert een een stukje en je bouwt op elkaars kennis en daaruit voortvloeiende ontwerpen voort. Het verschil maak je volgens hem door het leveren van een goede persoonlijke service. Menselijke maat loont dus. Daar wil ik graag meer van weten.

Tot het eind van de maand zijn er nog heel veel interessante activiteiten op de Binckhorst tijdens het I’m Binck festival.

 

 

 

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text