volg ons via

Twitter

Meer blog

Rijkdom en geld

We willen allemaal ergens wel rijk zijn. Veel mensen doen mee aan loterijen, mensen sparen en mensen doen de gekste dingen om rijkdom te verwerven. Het is heel vreemd met die voorstellingen over rijkdom. Wanneer je dat goed bij jezelf of bij anderen na probeert te gaan, dan zul je ontdekken dat de meeste mensen geen concrete voorstelling van die rijkdom hebben. Het gaat er dan om dat je kunt doen wat je wilt, en dat er zo’n vage voorstelling bestaat dat veel geld dat mogelijk maakt.

Conclusie, veel geld is ogenschijnlijk de oplossing. De waarde van veel spullen wordt echter ook in geld uitgedrukt. Rijke mensen hebben ook vaak veel spullen, waarbij het nog maar de vraag is hoe vreugdevol  het is om die spullen te bezitten.

Ook is al vele malen uit onderzoek gebleken dat mensen met veel geld vaak niet vrij zijn en ook lang niet altijd gelukkig. Er kleven tal van zaken aan veel geld die het kunnen doen en laten wat je wilt behoorlijk in de weg kunnen zitten.

Dan wordt het toch langzaamaan tijd om het geld op zichzelf te beschouwen. Geld als zodanig vertegenwoordigt eigenlijk een relatie met de medemens. Het houdt een soort belofte in, dat je een beroep kunt doen op je medemensen voor tal van zaken. Dus wanneer we meer over geld te weten willen komen, moeten we ons verdiepen in dergelijke beloftes. Het gebeurt immers vaak genoeg zonder geld, dat iemand iets belooft. In het leven blijkt dan, dat beloftes lang niet altijd worden nagekomen, om heel verschillende redenen. Soms is de belofte gewoon vergeten, soms is iemand niet in staat om  zijn belofte na te komen en soms was van tevoren al duidelijk dat de belofte niet nagekomen zou kunnen worden. Omdat bij geld de inhoud van de beloftes vooraf niet duidelijk is, is het niet verwonderlijk dat later zal blijken dat je met geld lang niet altijd af kunt dwingen, wat je eigenlijk zou willen.

Toch is er veel meer te zeggen over geld en waarde, dat de werking van geld in de maatschappij veel begrijpelijker kan maken. Wanneer we deze werking beter begrijpen, kan ook ons vertrouwen in de werking van geld toenemen. Misschien hoeven we dan zelfs niet zo rijk te zijn, om toch een gevoel van vrijheid en geluk te realiseren, waar uiteindelijk iedereen toch naar verlangt.
Over dit onderwerp ga ik  op 18 mei een verhaal houden “Op de vulkaan”.

Als u meer wilt weten, komt u gewoon luisteren.

Jan JC Saal

www.jansaal.nl

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text