volg ons via

Twitter

Meer blog

Wunderbaum duikt in democratie

Afgelopen zaterdag hebben wij voor de tweede keer genoten van de voorstelling The new forest – het begin van Wunderbaum. De theatergroep duikt vier jaar lang in de staat van de democratie met voorstellingen over zorg, de rechtstaat en macht. Spannend waar deze kunstzinnige exploratie in de wereld van politiek en maatschappij toe leidt. Politiek heeft van oudsher een onmiskenbare theatrale dimensie. Weliswaar ligt de nadruk op het woord, maar het spel van debatteren en het besluitvormingsritueel is vol van betekenisvolle handelingen, het is heel perfomatief. De spreker staat op de buhne, de toehoorders zitten in theateropstelling in de zitbankjes. Een aansprekend politicus verheft dan weer zijn stem, fluistert vervolgens en weet zo een gehoor en publiek aan zich te binden. Soms wordt er zelfs gespeeld met haardracht en kleding.

Volgens filosofe Chantal Mouffe is het belangrijk dat mensen zich op deze manier kunnen identificeren met het politieke, dat ze zich kunnen binden aan bepaalde waarden en rituelen van  een politiek die voorbij gaat aan een rationele, technocratische besluitvormingsmachine. Socioloog Willem Schinkel wijst in het boek Een nieuwe democratie op het belang van utopische dromen, wetende dat deze in een gezonde democratie nooit geheel verwezenlijkt worden, gelukkig.
The New Forest put inspiratie uit Schinkels denkbeelden. In deze voorstelling kwam dit vooral terug in de verpersoonlijking van de acteurs van Museum Nederland: een land vol ingekakte, bange burgers die vooral ook consument zijn. Ik ben benieuwd wat Wunderbaum hier in de komende voorstellingen verder mee gaat doen. Welke rol gaan wij, het publiek, toeschouwers maar mogelijk ook inwoners van het nieuwe woud, daarbij spelen? Gaan we er een ware netwerkdemocratie van maken? Gaan we meepraten? meebeslissen?

Hoe gaan we/ze dan om met meningsverschillen? Met strijd om schaarse middelen? Welke utopieën gaan leven in The New Forest en kunnen de bewoners de verleiding weerstaan meerdimensionele dromen tot een absoluut eenheidsideaal om te vormen, kunnen ze de verleiding weerstaan te streven naar efficiënte perfectie? Gaan ze het samen doen of grijpt iemand de macht?

We gaan het zien. In de volgende voorstelling krijgen ze in ieder geval een deligatie gewone burgers uit Museum Nederland op bezoek. Aan hen wordt gevraagd hoe ze met macht in hun dagelijkse leven omgaan, hoe ze in hun werk macht uitoefenen en in welke machtsrelaties ze opereren. De voorstelling is in de buitenlucht, op het dak van oud station Hofplein in Rotterdam. Ik hoop op een podium als agora, als een spelen in en met de publieke ruimte.
De verbeelding aan de macht. Hmm heb ik dat niet eerder gehoord? Ging dat niet over grenzeloze vrijheid die overgoten met een kapitalistisch sausje verwerd tot leeg hedonisme, tot ieder voor zich kiezen voor de kudde van een passende leefstijl, zo mooi geclassificeerd door Motivaction. Ieder zijn burgerschapsstijl. Prachtig. Met democratie heeft het alleen bar weinig van doen. Bar weinig.

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text