volg ons via

Twitter

Meer blog

Rijkdom

Rijkdom. Welke beelden roept het woord rijkdom op? Waar denk je aan? Een verborgen schat, zo een met uitpuilende kisten vol met bling bling, fel schitterend. Of aan de videoclip Material girl waarin Madonna a la Monroe in een roze satijnen jurk gracieus van een trap naar beneden schrijdt, gevolgd door een schare mannelijke aanbidders die haar beladen met diamanten en andere veel te dure opsmuk. Dat zijn de eerste, instinctieve zou ik bijna zeggen, beelden die voor mijn netvlies verschijnen. Als ik er vervolgens over nadenk staat rijkdom voor veel meer, voor iets veel waardevollers, veel mooiers, veel groters dan de materiële buitenkant. Voor gezondheid, voor culturele verscheidenheid, natuurschoon, voor alle mooie dingen die mensen voor elkaar krijgen, voor zichzelf en voor anderen. Voor liefde, voor geluk, voor alles wat van waarde is.

Beide vormen van rijkdom zijn er in overvloed. Hier en nu. Ook nu het crisis is. Wij zijn bang rijkdom in zijn materiële vorm te verliezen, en voor sommigen van ons is het allang zo ver. Hoeveel klanten had de Voedselbank ook alweer? Hoeveel zeg je? … Ik geloof je niet. Maar het is wel zo. Voor veel van ons is er echter een ander probleem. Onze rijkdom is besmet. Aan de diamanten kleeft bloed, en net zo goed aan de iPad en andere hypermoderne hebbedingetjes. We putten de natuurlijke hulpbronnen uit en verwoesten de aarde. Ons voedsel en onze kleding wordt goedkoop verkregen, maar duur betaald. Ten koste van kinderen en ook volwassenen die als slaven ervoor zwoegen en ten koste van het milieu. De inktzwarte en loodzware beelden tarten ons dagelijks, om ze te vergeten vluchten we vervolgens als echte verslaafden in impulsaankopen en snoeperijen die ons even in een roes brengen, maar die nooit echt bevredigen.

Nu kunnen we ons schuldig in een hoekje terugtrekken, ons onderwerpen aan een bijkans gereformeerde tucht van een totaal natuurvriendelijk en zwaar verantwoordelijk leven. Hyperbewust van elke vlieg die we met een scheet kwaad kunnen doen. We kunnen ons ook richten op de rijkdom van de tweede soort. De diepe rijkdom, dat waar het echt om draait. Die rijkdom te zaaien en te oogsten, te delen en daarmee te vermenigvuldigen.

Het is die rijkdom waar we het met Opdevulkaan over gaan hebben de komende tijd. Wie mee wil doen is van harte welkom. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Rijkdom! Je weet ons te vinden.

2 reacties op “Rijkdom”

  1. Geweldig stuk leesvoer en ook zooooooooo waar!!!
    SUPER!
    XC=

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text