volg ons via

Twitter

Meer blog

Lang leve echte groei

Roemer pleit voor een ouderwets Keynesiaanse aanpak van de financiële en economische crisis,  oké, in ietwat onhandige bewoordingen, maar de bagger die hij over zich heen gestort krijgt van politieke tegenstanders is hypocriet en doorzichtig. Niemand van de politici echter, ook de SP niet, durft het echter tot nu toe aan om het onderliggende uitgangspunt ter discussie te stellen, het bijkans heilige streven naar economische groei. Gij zult groeien, net zolang tot er geen bomen meer over zijn, de aarde vergiftigd en de mensen geheel ontmenselijkt tot calculerende waardenloze entiteiten.

In eerste instantie luidde de titel van dit stukje: lang leve de krimp. Vervolgens bedacht ik me. Alles draait om framen tegenwoordig en krimp bekt niet lekker. Zo negatief. En dat werkt dus niet. Het moet gaan over less is more, over kwaliteit boven kwantiteit, over ECHTE groei, meteen aansluitend bij de hang naar authenticiteit en oorspronkelijkheid. Vooruitgang door terug te gaan van individu en winstmaximilisatie naar samen aan het goede leven werken. Naar minder werk en meer tijd voor dat wat er echt toe doet in het leven.

Samenredzaamheid, burgerkracht, het kan wél, heus wel. Minder geld, meer waarde. Lang leve de krimp!

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text