volg ons via

Twitter

Meer blog

Simpel en SMART is dom

De wereld gaan ten onder aan makkelijke conclusies en simpele oplossingen. Die gedachte kwam weer eens bij me op na het lezen van een column van Frans Nauta op ScienceGuide over innovatie in de publieke sector en het rondtwitterende nieuwsbericht dat 11% van de hbo-docenten onder druk van management wel eens genadezesjes uitdeelt. Ach als het zo simpel was, dan hadden we toch allang alle ellende uit de wereld geholpen?

Nauta denk dat als de publieke sector zich nu maar spiegelt aan bedrijven als Apple dat het dan als vanzelf wel goedkomt met de zo gewenste innovatie. Goh waar hebben we dat eerder gehoord? Leren van ervaringen uit een andere wereld is natuurlijk altijd goed, maar dat is iets anders dan roekeloos en dus dom kopiëren. Onderzoek behalve de overeenkomsten dan ook grondig de verschillen. Publieke waarde als doelstelling bijvoorbeeld?! En neem de belemmeringen voor innovatie serieus onder de loep. Totaal misplaatst, onethisch risicomanagement in het onderwijs bijvoorbeeld. Maar ja, dat is zo negatief he? Zo niet constructief, niet SMART ook. Was het trouwens niet Apple dat laatst in het nieuws was vanwege natuur- en mensonvriendelijk ondernemen?

Dan de geïnterviewde hbo-docenten die lid zijn van de AOB, vakbond voor het onderwijs. Die zouden onder druk van het management genadezesjes uitdelen. Is het echt zo? Echt waar juffen en meesters? Ik geloof er niets van. Ik werk zelf als hogeschooldocent en heb nog nooit gehoord dat dit in de praktijk echt gebeurt en ik loop niet bepaald met oogkleppen rond in de organisatie. Dan was toch allang de revolutie uitgebroken? Dat zouden wij toch niet laten gebeuren?
Het systeem is ziek en allemaal maken we vuile handen. Hoe pijnlijk ook. Ja we doen aan massaproductie met een dun laagje maatwerk, ja managers zoeken de efficiency in de perverse hoek: het zeer zuunig uitdelen van uurtjes en dan koppig volharden dat daarmee topkwaliteit voor de klas te bieden is, ja wij doen vrolijk mee aan misselijkmakend risicomanagement omdat we daarmee vooral brave, consciëntieuze, kindertjes in de klas krijgen die het ons niet te moeilijk maken en het makkelijker is om studenten als niet geschikt af te schrijven dan er serieus in te investeren, ja wij oordelen over een collega wiens tentamen heel slecht gemaakt is: er moet toch echt iets aan de hand zijn met die tentamens en met de lessen nietwaar?, ja wij vinden vooral ook dat je echt niet zoveel van je studenten kunt verwachten, dat kunnen ze niet en bovendien, vooral jezelf ook niet te veel nieuw werk op de hals halen want ja, we worden al overvraagd. Ja, dat worden we, en daar zouden we tegen in het verweer moeten komen, maar niet zonder iets te bieden.
Wij willen meer tijd om topprestaties van onszelf en van onze studenten te eisen. Nee studenten, het is niet stoer om je tentamen te halen zonder ooit het boek ingekeken te hebben. Dat mag SMART zijn maar ook oliedom. Nee studenten, je hebt geen recht op een goed cijfer omdat je zo je best gedaan hebt. Ja studenten, je hebt recht op goed onderwijs, maar dat is niet hetzelfde als achteroverhangend consumeren met je smartphone in de aanslag als het even niet prikkelend genoeg is naar je zin of een medestudent aan het woord is en jij denkt ‘kan mij niet boeien, heb ik geen voordeel van dus ik klep er heerlijk tussendoor of ga whatsappen over die stoorzender die ervoor zorgt dat ik 10 minuten langer hier moet zitten en wat levert me dat op?’
Wij willen meer tijd om bij te lezen in ons vakgebied, te onderzoeken, te publiceren, te bezinnen, ons met elkaar te verdiepen in wat de maatschappij van ons vraagt en van onze studenten, tijd om ons een beetje in de leefwereld van onze studenten te verdiepen om hen goed te kunnen begeleiden, tijd om ons didactisch bij te scholen. Wij willen geld voor boeken en ICT-middelen waar we om gevraagd hebben en die we zichtbaar kunnen inzetten voor het onderwijs. Wij willen gestimuleerd worden boven het maaiveld uit te steken zodat we dat ook van onze studenten kunnen vragen.
Dat is wat wij bieden, ik ben er alleen niet zeker van hoe groot die wij is. AOB, kunnen jullie daar niet eens onderzoek naar doen? Alsjeblieft? En je dan niet alleen tot je eigen leden beperken?

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text