volg ons via

Twitter

Tweede editie Vulkaan 7 oktober

De volgende editie van Op de Vulkaan is op 7 oktober van dit jaar. De tweede editie van het festival heeft als thema  “De buurt, de stad en de wereld”. De werelden van de politiek, de muziek, de maatschappij, kunst en cultuur ontmoeten elkaar rond dit onderwerp. Mondialisering vergroot het verlangen naar kleinschaligheid, naar de menselijke maat. Juist in de stad leeft de hele wereld samen op een paar vierkante meter.
De wereld van politiek en beleid richt zich op de stad en de buurt in een poging nader tot de burger te komen en zodoende vertrouwen terug te winnen. Misschien vinden we in de buurt en de stad wel de kiemen voor democratische vernieuwing. Terug naar de oorsprong? De polis? De burger aan de macht?  Tegelijkertijd wordt er ongelooflijk in het leven van diezelfde burger ingegrepen, een repressieve wind waait in een poging tegemoet te komen aan de roep om veiligheid en geborgenheid van de angstige burgers. Zo doende is er een nieuwe in- en uitsluiting ontstaan: de brave burgers tegenover de ander: ‘de’ Marokkaan, ‘de’ Oost-Europeaan, ‘de’ (hang)jongere.
Er gebeurt ook heel veel moois, misschien wel juist in de ‘aandachtswijken’. Bewoners die zelf het heft in handen nemen, die zorgen voor ontmoetingen om de eenzaamheid te verminderen en dreigende segregatie tussen bevolkingsgroepen een halt toe te roepen, initiatieven gericht op onderlinge hulp in moeilijke omstandigheden, projecten gericht op educatieve en culturele vorming. Het rauwe, het donkere, het ellendige, deprimerende, verloederde, vieze is daarbij nooit ver weg. Wat merken we in de stad en in de wijken van de (inter-) nationale maatregelen? Van de misdaad en de aanpak?

De stad is veel. Heel veel. Veel mensen op een klein stukje grond. Veel bebouwing. Veel Verkeer. Heel veel energie. Positief en negatief. En heel veel, allemachtig veel verhalen. Verhalen die de buurt kleuren, de stad kleuren, de wereld kleuren.
De buurt, de stad en de wereld dus, op 7 oktober.

Plaats een reactie

captcha

Please enter the CAPTCHA text