volg ons via

Twitter

Meer blog

Crisis of transformatie?

“In al die momenten dat ik het niet meer weet, zitten echt altijd weer cadeautjes die mij helpen om tot een oplossing te komen en vaak een stapje verder in mijn ontwikkeling te maken. Zo leven maakt het leven boeiend en waardevol.” Is een crisis wel een crisis? Het is maar hoe je er naar kijkt. Deze vrouw, die me mailde als antwoord op mijn vraag hoe ze haar crisis beleefde, geeft dit als antwoord. Het brengt je een stapje verder.

Toen ik gisteren met een beeldend kunstenaar sprak over zijn crisis, die hem ertoe bracht definitief voor het beeldhouwen te kiezen, vroeg ik hem: “Was het wel een crisis? Was het niet gewoon een periode van transformatie?” Hij had dat niet zo ervaren zei hij. Hij dacht aan een zwarte periode waarin ie heel veel op de bank had liggen staren en alleen maar had gedacht hoe hij had willen vertrekken uit zijn leven, weg naar India, naar de stilte, van waaruit iets nieuws zou kunnen ontstaan. Toch is hij op een dag opgestaan, geholpen door zijn lief die naar zijn handen keek en zei: “Volgens mij moet jij gaan beeldhouwen.” Hij heeft de Gouden Gids gepakt en vond een meester die hem inwijdde in de beeldhouwkunst. En zie wat hij nu schept: Vogelmannen, de wezens die ons observeren en ons zien worstelen met de crisis en de gekte van alledag.

Is een crisis wel een crisis? Is het niet gewoon een periode om ons te herbezinnen? En dat dat gepaard gaat met schokgolven en uitbarstingen, met pijn en wonden, dat moeten we dan maar op de koop toenemen. Een Vulkaan is een vulkaan. Hoe mooi de bloemen ook zijn die er op bloeien, het verzengend vuur gaat er aan vooraf. Zolang we ze beide maar in het oog houden.

Reactiemogelijkheid is uitgeschakeld, maar trackbacks en pingbacks zijn open.